Konfirmaatio ja rippijuhlat

Rippikoulun päätteeksi tapahtuva konfirmaatio merkitsee vahvistamista. Konfirmaatiossa Jumala toimii konfirmoitavien vahvistajana, kun seurakunta rukoilee heidän puolestaan ja heidät siunataan apostolisella siunauksella. Myös kummit saavat osallistua kummilapsensa siunaamiseen konfirmaatiossa.

Konfirmaation jälkeen on rippijuhla, joka voidaan järjestää kotona tai vaikkapa seurakunnan tiloissa. Tilojen varauksista lisätietoa tästä.


Saatuaan rippikoulusta opetusta kastettu tunnustautuu konfirmaatiossa Jeesuksen opetuslapseksi. Hän yhtyy samaan uskontunnustukseen, jonka vanhemmat ja kummit lukivat kastetilaisuudessa.
Konfirmoitu saa käydä itsenäisesti ehtoollisella ja hän saa myös oikeuden toimia kummina sekä asettua ehdokkaaksi seurakunnan luottamustoimiin täytettyään 18 vuotta.

Vanhemman rukous konfirmaation aikana

 

Parahin taivaan Isä,

Kiitos, että annoit minulle järkeä arjen kiireessä jäädä tekemään hiekkakakkuja ja roiskimaan lätäköissä lapseni seurassa, pieni käsi kädessä katsomaan kesäisen järven laineita laiturilla, ruskaisten lehtien putoamista sateisessa metsikössä, lumihiutaleiden leijumista pienelle kielelle ja keväisten lehtien vihreyttä, kun raikas tuoksu ympäröi meidät.

Anna anteeksi, että kiirehdin monesti töihin, kun tuo pieni tarvitsi minua, tai kun jäin arkisiin aikuisen murheisiin, vaikka pieni vieressä tarjosi parempaa. Kiitos, että annoit minulle kärsivällisyyttä, kun päiväkotiin meno takelteli pukeutumisen takia, ja kiitos siitä hetkestä, kun yhdessä etsimme sopivaa koulureppua.
 

Isä vasta nyt huomaan, kuinka tämä lapsi on kasvattanut minua. Kuinka tahtomme ovatkaan hioneet toisiaan vaateostoksilla, nukkumaanmenoajoissa, ruokapöydässä, läksyjen ääressä ja kotitöistä äänekkäästi keskusteltaessa.

Kiitos tähänastisesta yhteisestä ajasta. Minä olen ylpeä tästä kasvavasta nuoresta, oman tien kulkijasta ja etsijästä. Onhan hän myös Sinun kuvasi.

Anna anteeksi puutteeni kasvattajana, ja siunaa tätä nuorta rohkeudella unelmoida ja rehellisyydellä. Hänellä on edessään aikuisen arki ja hän tarvitsee Isomman suojaa jatkossakin. Kiitos tästä ihanasta ihmisestä. Pysy läsnä hänen elämässä vielä silloinkin, kun minä olen muisto vain.

Aamen.

 

(rukouksen laati Pertti Perämäki, se on julkaistu Keskisuomalaisessa toukokuussa 2017)

Psalmista 139

 

Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. 
Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen.
Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa.
Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen

Nuorta kannattaa juhlia. Yksi etappi monen nuoren elämässä on rippikoulun päättäminen, jonka jälkeen kirkossa järjestetään konfirmaatiojuhla. Lisäksi kotona voidaan järjestää rippijuhlat nuoren toiveiden mukaisesti.

Konfirmaatio tapahtuu jumalanpalveluksessa