Nuoria uimassa

Rippikoulu

Rippikoulu on seurakunnan järjestämää kasteopetusta. Rippikoulussa nuoria perehdytetään kirkon yhteiseen uskoon ja ohjataan elämään seurakuntayhteydessä. Rippikoulu kutsuu pohtimaan omaa suhdettaan Jumalaan, Jeesuksen ja Pyhään Henkeen sekä uskonkysymyksiin.

Rippikoulu käydään tavallisesti sinä vuonna, jona nuori täyttää 15 vuotta.

Rippikoulua käydään noin vuosi ja se sisältää seurakuntaan tutustumista, kristilliseen oppiin syventymistä, jumalanpalveluskäyntejä ja huipentuu noin viikon mittaiseen leirijaksoon.

Leirijakson päätteeksi vietetään konfirmaatiojuhlaa kirkossa. Konfirmaatio on kasteen ja kastetun vahvistamista. Konfirmaatiossa nuoresta tulee täysivaltainen seurakunnan jäsen. Konfirmaatio antaa oikeuden kummin tehtävään ja osallistua itsenäisesti ehtoolliselle sekä olla täysi-ikäisenä ehdokkaana seurakuntavaaleissa.

Miksi rippikoulu?

Kasteessa sinusta on tullut kristitty ja olet aloittanut elämänmittaisen seikkailun. Kaste perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn. Kaste onkin ainoa tie seurakunnan jäseneksi ja kristityksi. Rippikoulu puolestaan on pikku hiljaa kehittynyt tuosta Jeesuksen antaman käskyn opetusosuudesta: kasteelle haluaville piti opettaa kasteen merkitys. Kaste on portti myös ehtoolliselle.

Kastetilaisuudessa vanhempasi ja kummisi ovat yhteen ääneen lausuneet uskontunnustuksen. Rippikoulussa tutustutaan uskon sisältöön ja konfirmaatiossa sama uskontunnustus lausutaan itsenäisenä kristittynä. Rippikoulu on siis kirkon kasteopetusta. Rippikoulu käydään yleensä sen kalenterivuoden aikana, jolloin nuori täyttää 15 vuotta.

Mikäli sinua ei ole kastettu ja haluat osallistua rippikouluun, olet lämpimästi tervetullut! Kaste voidaan toimittaa rippikoulun aikana. Mikäli haluat, voit osallistua myös pelkästään rippikoulun ilman konfirmaatiota.

Rippikoulumme tavoitteena

on, että nuori voisi:

-  vahvistua uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on Pyhässä kasteessa liitetty
   - kasvaa rakkaudessa lähimmäisiinsä
   - elää rukouksessa ja löytää paikkansa kristittynnä tässä elämässä ja seurakunnassa

nuoria konfirmaatiossa albat päällä

KORONAVIRUKSEN VAIKUTUS RIPPIKOULUN KOKOONTUMISIIN

Kiitos siitä, että olette yhdessä kanssamme mukautuneet muuttuneeseen tilanteeseen!

Nyt otetaan varovaisia askeleita kohti avoimempaa kanssakäymistä muidenkin kuin perheenjäsenten kanssa. Toivon mukaan tämä suunta jatkuu turvallisesti ja turvallisena. Kotikirjeet ovat lähteneet niin maapostissa kuin sähköisesti. Kotikirjeet ovat luettavissa Rippikoulu 2019-2020 sivustolla.

Pyrimme toteuttamaan leirit mahdollisimman turvallisissa olosuhteissa. Tämä tarkoittaa erilaisia muutoksia leirin käytännöntilanteisiin, niistä enemmän leirivarustekirjeen yhteydessä leirien lähestyessä.

Piispainkokous on ke 15.4. päättänyt, että nykyisessä poikkeusoloissa kesän 2020 rippikoululeirien lähiopetusta eli etukäteistapaamisia sekä itse leirejä siirretään myöhemmäksi sekä käytetään etäopetusta tukitoimena.

Tämän päätöksen perusteella rippikoulujen toteutuminen alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ei toteudu. Uudet leiriajankohdat sijoittuvat kesälomakauden lopulle.

• 1. Leiri: 23. – 28.7., konfirmaatio la 5.9. klo 14 kirkossa
     (Kirsti Tapanainen ja Sari Tawast)

• 2. Leiri: 29.7. – 3.8. ja konfirmaatio su 6.9. klo 10 kirkossa
    (Antti Viisteensaari ja Mirja Hölttä-Nissinen)

• 3. Leiri: 4. – 9.8. ja konfirmaatio su 6.9. klo 14 kirkossa
    (Sanna Ryytty ja Tero Huvi)

Leirijakson lisäksi rippikoululaiset ovat saaneet ennakkotehtäviä, jotka palautetaan tehtävien mukana tulevan ohjeen mukaisesti suljetussa kirjekuoressa oman leiripapin nimellä ti 30.6. mennessä kirkkoherranvirastoon. Mukaan liitetään huoltajien täyttämä ja allekirjoittama osallistujakortti.

Rippikoulukortin merkinnöistä
Monilta puuttuu vielä merkintöjä. Niitä voi jälleen hakea messuista 1.6. alkaen joka sunnuntai klo 10 kirkosta, jossa myös ohjeistus käsihygieniasta sekä istumaetäisyyksistä.

Seuraamme tiiviisti epidemiatilannetta ja informoimme tarvittaessa huoltajia mahdollisista muutoksista.

Muiden tilaisuuksien osalta voi seurata tilannetta AJANKOHTAISTA -palstalta, Soisalon seudussa Seurakunnassa tapahtuu -ilmoituksia sekä seurakunnan ilmoitustauluja.