Yhteisvastuu logo

Yhteisvastuu 2023

Sovitellaan ja ratkaistaan nuorten väkivaltaa ja konflikteja

 

SUOMESSA kouluväkivaltaa koki lähes 39 000 lasta ja nuorta joka viikko vuonna 2021. Alle 18-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on poliisin mukaan lisääntynyt vuosina 2015–2021. Hälyttävin kasvu oli 12–14-vuotiaiden ikäluokassa, peräti 134 prosenttia. Väkivalta näkyy myös vapaa-ajalla. Entistä useammin väkivallanteot kuvataan tai videoidaan sosiaalisessa mediassa jaettavaksi.

Lasten ja nuorten väkivallassa uhreja ovat kaikki: kiusattu ja kiusaaja, tekijä ja uhri, koulu ja koti, lapsi ja vanhempi. Sekä tekijä että uhri tarvitsevat apua.

Me aikuiset voimme olla vaikuttamassa siihen, että väkivaltatilanteisiin tartutaan. Asianmukaisella, mahdollisimman varhaisella tuella on mahdollista päästä kiinni teon taustoihin, auttaa ja jopa katkaista väkivallan kierre. Rajoille, rakkaudelle ja turvallisille aikuisille on huutava tarve. Juuri tällaista tukea olemme nyt laajentamassa Aseman Lapset ry:n ja Yhteisvastuun avulla.

MAAILMALLA ilmastokriisi lisää monin paikoin konflikteja, joihin myös nuoret joutuvat mukaan. Aivan erityisesti ilmastonmuutos kurittaa jo entuudestaan karuissa olosuhteissa sinnitteleviä paimentolaisperheitä. Katastrofi näkyy esimerkiksi Keniassa ja muualla Itä-Afrikassa. Laidunmaat pienenevät ja veden puute uhkaa. Köyhyys ja epävakaus syventävät sosiaalisia ja toimeentuloon liittyviä ongelmia sekä aiheuttavat koulun keskeyttämisiä.

Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahasto tukee yhteisvastuuvaroin nuorten kouluun paluuta ja koulussa pysymistä. Koulutus takaa nuorille paremmat mahdollisuudet toimeentuloon ja rauhan edistämiseen omissa yhteisöissään.

Kiitos, kun välität Yhteisvastuun vastuunkantajana!

 

Kampanja alkaa Kynttilänpäivänä 5.2. messussa. 

Leppävirran lukiossa vietettiin 19.1. Yhteisvastuuseminaaria, jossa olivat etäyhteydellä vieraina psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma ja Sini Tyvi Kirkon ulkomaanavusta. 

Hannu Lauerman alustuksen yhteenvedon voit katsoa tästä

Auta ja lahjoita.

Lahjoita oman seurakuntasi yhteisvastuukeräykseen

 

MobileBay: 16988

Netin kautta: yhteisvastuu.fi/leppavirta

 

kirkkopalvelujen keräysluvat

RA/2020/639 ja ÅLR/2022/9229

Yhteisvastuu

Yhteisvastuu on vuosittainen keräys, jolla tuetaan kotimaan ja ulkomaisia kohteita, osa keräyssummasta jää oman seurakunann hyväksi

60 % tuotosta ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön. Kirkon diakoniarahaston kautta autetaan vähävaraisia sekä yllättävän elämänkatastrofin, kuten tulipalon tai vakavan sairauden vuoksi vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen joutuneita ihmisiä.

Jokaisesta lahjoitetusta eurosta noin 80 % käytetään avustustyöhön ja loput keräyksen vaikuttamistoimintaan, viestintään, varainhankintaan sekä keräyksen yleishallintoon.

Joka kevät Yhteisvastuun reilut 35 000 vapaaehtoista arkienkeliä lähtevät liikenteeseen keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Keräys järjestetään helmi-huhtikuussa, mutta keräyslupa on voimassa ympäri vuoden.

Vuoden 2023 Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2022/9229.

Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti. 

Yhteisvastuu juliste. tekstillä välittämisen kansanliike.

Yhteisvastuusukat

Voit neuloa Niina Laitisen suunnittelemat ja kuvaamat sukat tämän ohjeen mukaan.