Uutiset

Tällä sivulla kerromme seurakunnan toimintaan liittyviä uutisia: henkilömuutoksia, tiloihin liittyviä uudistuksia ja muuta, mikä ansaitsee tulla uutisoiduksi.

Kirkkoherra Teppo RItari

Kirkkoherran tervehdys

18.3.2020 11.13

Kirkkoherra Teppo Ritarin ajatuksia Korona-epidemian tiimoilta

Korona!

Kuten kaikki tiedämme, parhaillaan me elämme erityistä epävarmuuden aikaa. Toki ihmiselämään on aina kuulunut ja kuuluu monenmoista koettelemusta. Mutta tämä koronaepidemia vaikuttaa koko kansan tavalliseen arkeen enemmän kuin mikään muu sotien jälkeen koettu.

Matkat on peruttu, useimmat yleisötilaisuudet samoin. Väentungoksia pitää karttaa, kättelyä ja pärskimistä välttää. Työhön ja päivittäisiin askareisiin tulee muutoksia. Epätietoisina pohdimme, kuinka moni sairastuu? Entä kuinka moni kuolee? Sairastunko minä, entä läheiseni? Kuinka meidän oikein käy?

Me tiedämme, että ilman mitään erityisiä epidemioita Suomessa kuolee joka vuosi noin 50 000 ihmistä. Tästä huolimatta kukaan ei voi kieltää sitä, että Korona on nyt tehnyt elämästämme aivan yllättäen uudella tavalla arvaamatonta. On aivan eri asia tietää elämän yleinen hauraus ja rajallisuus, kuin kohdata sen arvaamattomuus tällä tavoin.

Onneksi meillä Suomessa terveydenhoito ja hygienia ovat maailman huippua. Me osaamme ottaa viranomaisten ohjeista onkeen, ja meille suomalaisille jos keille, pienen välimatkan pitäminen toisiimme on suorastaan luontaista.

Aivan erityisen ilahduttavaa oli kuulla presidenttimme Sauli Niinistön ajatuksia tilanteesta.  Muun muassa hän ilmaisi olevansa toiveikas sen suhteen, että ihminen alkaa vaikeissa olosuhteissa nähdä oman napansa ulkopuolelle.

Tämä on itse asiassa juuri sitä, mitä kristillinen moraali meiltä vaatii ja Jumala odottaa. Voisimme lähteä liikkeelle vaikka siitä, että soittelemme niille tutuille, jotka ovat yksin kotona.

Seuraavaksi voisimme tarjoutua käymään kaupassa ja apteekissa riskiryhmään kuuluvien puolesta, eli niiden puolesta, joilla on sekä perussairauksia että kosolti ikää.  Jo näissä toteutuu presidenttimme toinen ajatus: vaikka otamme fyysistä etäisyyttä voimme silti lähestyä toisiamme henkisesti.

On aivan luonnollista, että tässä tilanteessa kannamme huolta sekä itsestämme että lähimmäisistämme. Liiallinen huoli tekee elämästä kuitenkin tuskallista. Liialliseen huoleen on kuitenkin käypä lääke. Se on luottamus.

Meidän sopii luottaa toisiimme ja viranomaisiimme, mutta ylitse kaiken meidät on jo kasteessa kutsuttu luottamaan ikiaikojen Jumalaan, elämän antajaan ja ylläpitäjään Jeesuksessa Kristuksessa.

Tätä luottamusta ilmentää oivallisesti tutun paimenpsalmin 23 sanat: “Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.”

Me saamme omistaa sydämen rauhan siinä luottamuksessa, että kuinka kävisikin, meillä on aina toivo ja tulevaisuus Jumalassa. Rukous ja usko häneen on ollut kansamme voimana monenmoisissa koettelemuksissa. Ja aina se on kestänyt.

Teppo Ritari